PXL Congress

Beleef ‘een filosofisch café’!

25-10-2021
PXL-Congress - Elfde Liniestraat 23a (Gebouw D) - 3500 Hasselt

Beleef gezonde verwarring die je alleen maar wijzer maakt!

Een filosofisch café vertrekt van het uitgangspunt dat iedereen kan denken. Tenminste als je dat maar wil. Een filosofisch café is dan ook gewoon een samenkomst waarbij elke deelnemer zijn/haar inzichten deelt met alle deelnemers, zonder de overtuiging het gelijk aan zijn of haar kant te hebben. Het gaat om de bereidheid te luisteren naar elkaar en samen te zoeken naar mogelijke antwoorden op vragen die de mensheid zich al eeuwen stelt.

Een filosofisch café gebeurt onder begeleiding van een filosofisch gespreksleider. Meestal heeft die zijn kaas gehaald bij Socrates, zeg maar de vader van het filosofische gesprek. Deze Socrates ad interim waakt er over dat de verwarring op een redelijke manier verloopt.  

Van bij de aanvang wordt gezamenlijk gekozen om één onderwerp onder handen te nemen (handen staan hier ook voor hoofd).

Er is geen enkele filosofische voorkennis vereist. Je hoeft zelfs niet te weten waar Abraham zijn mosterd haalde. Belangrijk is wel dat ieders mening of overtuiging wordt gerespecteerd.

In een filosofisch gesprek/filocafé komen we samen om in dialoog te gaan en daarbij onbevangen te luisteren naar elkaar. Mogelijk ontdekken we samen dat meer vragen ons dichter bij een antwoord brengen (en dichter bij elkaar).

Omdat we ons goed willen (leren) voelen bij zoveel twijfel. Omdat het zoveel deugd doet om zonder oordeel jouw gedachten en inzichten te delen. Omdat de wijsheid geen persoonlijk bezit is. Omdat we meer inzicht willen in vragen over het leven. Omdat filosoferen ons vrij kan maken van de overmatige pretentie dat we het al allemaal weten. Omdat er niet zoveel gelegenheden zijn waar de (weliswaar spreekwoordelijke) glazen gevuld worden met blijvende geestverruimende middelen. Gewoon omdat het goed doet!

Doelgroep

Zonder enig onderscheid staat deze sessie open voor iedereen. Enige voorwaarde is je bereidheid om (mee) te denken. “De mens is een dier dat tot denken in staat is”, naar Aristoteles.

Datum en tijd

Maandag 25 Oktober 2021
van 13:00 tot 16:00u.

Inschrijven kan tot en met: Zondag 17 Oktober 2021
Kosteloos annuleren kan tot en met: Zondag 17 Oktober 2021

Sprekers

Marnix Vanlangenaeker

Docent filosofie bij Doen!Denken! vzw

Meer

Prijs

Coördinator levenslang leren: 0,00 EUR

Deelnemer: 25,00 EUR

PXL-Alumni: 21,00 EUR

PXL-Personeel: 19,00 EUR

PXL-Postactieven: 21,00 EUR

PXL-Student: 13,00 EUR

Contactpersoon

Ivette Leten

Coördinator levenslang leren

ivette.leten@pxl.be