PXL-NeXT

‘Mentaal welzijn bij studenten – Hoe veerkracht bevorderen bij onze junior-collega’s?’

03-05-2022
PXL-Congress - Elfde Liniestraat 23a (gebouw D) - 3500 Hasselt

De afgelopen 2 jaar heeft COVID ons allemaal voor extra uitdagingen gesteld. Eens te meer werd duidelijk hoe belangrijk mentaal welzijn is. Hogeschool PXL wilt daarom extra inzetten op veerkracht bij haar studenten, opdat zij stevig in hun schoenen staan om om te gaan met alle uitdagingen die ze in hun studieloopbaan tegenkomen.  

Als keynote spreker verwelkomen we Prof. Maarten Vansteenkiste. Hij neemt ons mee in de zelfdeterminatietheorie en hoe studenten vanuit deze bril hun veerkracht kunnen verhogen. 

Na het plenair gedeelte  zijn er twee rondes van workshops voorzien die jullie meer concrete handvaten zullen geven om preventief aan de slag te gaan rond mentaal welzijn (veerkracht, goed doorverwijzen naar begeleiding, het begeleidingsaanbod van PXL, softskills, Moodspace, PXL-Appwel).

Programma

08.30 – 09.00: Ontvangst met koffie en koffiekoekjes 

09.00 – 09.15: Welkomstwoord 

09.15 – 10.15: Keynote – prof. dr. Maarten Vansteenkiste 

10.15 – 10.30: Koffiepauze  

10.30 – 11.30: Workshop reeks 1

11.40 – 12.40: Workshop reeks 2 

12.40 – 13.40: Afsluiting met broodjeslunch 

Toelichting programma

Keynote

Ook als lesgever of studentenbegeleider kan je het ABC van je studenten versterken door er bij de organisatie van onderwijsactiviteiten en de begeleiding op in te spelen. Ondersteun hun autonomie, bied de nodige structuur en houvast en ga op een warme manier met studenten om. Zo’n behoefteondersteunende stijl draagt bij tot het welzijn, de studiemotivatie en de prestaties van studenten.

Workshops

Workshop 1:
Aan de slag met MoodSpace – Valerie Vanhees (Steunpunt Inclusief Hoger onderwijs)

COVID-19 heeft de aandacht voor het mentaal welzijn van studenten verscherpt. Het gaf ook aanleiding tot de ontwikkeling van MoodSpace. MoodSpace is een plek voor studenten. Vol betrouwbare info, tips en zelfhulp om emotionele problemen het hoofd te bieden en (veer)krachtig te studeren. Met ruimte voor verhalen van studenten, peptalk en wegwijzers naar een luisterend oor. Dé check en het duwtje in de rug voor je mentale gezondheid dus.  

Maar MoodSpace is ook een plek waar je als vriend(in), ouder of personeelslid van een hogeschool of universiteit ontdekt wat jij zoal kan betekenen. Want met een duwtje in de rug wordt wat zwaar is lichter en voel je: ik ben niet alleen. MoodSpace is er in het Nederlands en in het Engels.   

MoodSpace is een realisatie van het Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs (SIHO) in nauwe samenwerking met studenten, academische experten en de Vlaamse hogeronderwijsinstellingen. De kennis van verschillende academische disciplines over wat nu werkt rond psychische gezondheid bij studenten, en wat ook niet werkt, wordt voor het eerst op één centraal punt samengebracht, waardoor het fungeert als een state of the art en een online draaischijf voor zowel informatie rond welzijn en psychische gezondheid als online hulpverlening.   

MoodSpace wil een katalysator worden om mentale gezondheid meer bespreekbaar te maken en om ervaringen uit te wisselen. Tijdens deze sessie introduceert het SIHO je in de bouwstenen van MoodSpace en ontdek je wat MoodSpace voor jou als lesgever of als begeleider kan betekenen.    

Workshop 2: Inkijk in PXL Appwel – Sofie Rutten (Hogeschool PXL)

PXL Appwel werd ontwikkeld door expertisecentra onderwijsinnovatie en Smart-ICT van Hogeschool PXL. De app werd oorspronkelijk ontwikkeld om het welbevinden van leerlingen in het secundair onderwijs in kaart te brengen. Binnen Hogeschool PXL willen we de app ook uitrollen voor studenten in het hoger onderwijs en hebben we al een aantal pilots gedaan. 

Door in te spelen op de huidige technologie, een vroege signalering van psychische problemen bij jongeren en een snelle, laagdrempelige aanpak van de problemen hoopt PXL Appwel het verschil te kunnen maken voor ELKE student! 

Wil jij graag een inkijk in deze app, schrijf je dan in voor onze workshop! 

Workshop 3: Begeleidingsmodel en -aanbod Hogeschool PXL - Sofie Leekens, Anneleen Huisman, Vera Hoogsteyns (Hogeschool PXL)

Hogeschool PXL stelt de student centraal en heeft vanuit dat standpunt dan ook een zeer uitgebreid aanbod binnen studentenbegeleiding. Er wordt zowel ingezet op preventieve als curatieve initiatieven, in groep of individueel.  

Sinds de coronapandemie is de aandacht voor het mentaal welzijn van studenten in de maatschappij nog veel meer op de voorgrond getreden. Het gaf ook aanleiding tot een nieuwe blik op ons aanbod waarbij allerlei vormen van mixed support een plek kregen.  

Hoe kan je nu als lector met dit aan bod in je achterhoofd een meerwaarde zijn voor studenten met nood aan ondersteuning? Dat kom je in deze workshop te weten.  

Workshop 4: “Het is de tegenwind die een vlieger doet stijgen.” – workshop rond veerkracht – Geert Rogiers (Herstelacademie) 

Actieve en interactieve workshop rond veerkracht. Krijg en/of orden persoonlijke inzichten ten aanzien van je eigen veerkracht. Deze inzichten dragen bij tot je opdracht als docent/medewerker aan de PXL.  

Als vertrouwenspersoon worden immers persoonlijke verhalen gedeeld of merk je dingen bij je studenten. Een student is in een levensfase van groei en verandering, dit gaat niet steeds zonder tegenwind maar hoeft ook geen probleem te zijn vermits tegenwind de vlieger doet stijgen. Waar doe je goed aan of net niet? Wat helpt iemand om met zijn tegenslagen om te gaan? Aan deze workshop kunnen maximum 15 personen deelnemen.

Workshop 5: Zorgen om een student? Wat kan je doen als lector? - Robbin Willems (Praktijk Perspectief), Jens Degroef (Hogeschool PXL)

Ken je studenten waar het niet zo goed mee lijkt te gaan? Heeft een student het moeilijk tijdens de les? Uit iemand zorgwekkende gedachten of gevoelens? Wil je graag handvaten in hoe hiermee om te gaan?  

Volg dan deze workshop “Zorgen om een student?” door Robbin Willems (psychotherapeut in Praktijk Perspectief) en Jens Degroef (relatiebeheerder externe hulpverlening in Hogeschool PXL). Er wordt besproken welke signalen je kan herkennen en hoe je hiermee om kunt gaan. We bekijken samen hoe je het gesprek kan aangaan met een student in moeilijkheden. We reflecteren over wat je zelf kan doen en waar kan je naar doorverwijzen indien er meer hulp nodig lijkt te zijn. Aan deze workshop kunnen maximum 20 personen deelnemen.

Workshop 6: Soft skills of survival skills? -  Emilie Depuydt (Umital)

Soft skills zijn competenties bestaande uit kennis, vaardigheden en attitudes, en zijn inzetbaar in verschillende contexten. Voorbeelden van zulke soft skills zijn samenwerking, communicatie, probleemoplossend denken, … Er zullen opleidingen zijn die al veel soft skills in hun competentieprofiel hebben zitten. Andere opleidingen zullen dit minder hebben.  

Het is niet verwonderlijk dat een goede ontwikkeling van zulke soft skills kan bijdragen tot een positiever zelfbeeld, grotere dosis veerkracht, … In deze workshop willen we graag dieper ingaan op enkele soft skills en de samenhang met mentaal welzijn. 

Datum en tijd

dinsdag 03 mei 2022
08:30 ⇾ 14:00

Inschrijven kan tot en met: donderdag 28 april 2022 (23:59)
Kosteloos annuleren kan tot en met: donderdag 28 april 2022 (23:59)

Contactpersoon

Paulien Haesen

Coördinator studieloopbaanbegeleiding

coördinatorenstudent@pxl.be

Anneleen Huisman

Coördinator studieloopbaanbegeleiding

coördinatorenstudent@pxl.be

Sofie Leekens

Coördinator studieloopbaanbegeleiding

coördinatorenstudent@pxl.be