Hogeschool PXL

Onderwijstafel: Het leersteundecreet

23-05-2024

De lerarenopleiding van Hogeschool PXL komt met een gloednieuw concept: De Onderwijstafel. Op regelmatige basis brengen we experten van PXL en experten vanuit het werkveld samen om op een specifiek topic in te gaan.

 

Op 23 mei vindt de eerste onderwijstafel plaats via livestream. Dit webinar staat helemaal in het teken van het stimuleren en verkennen van inclusief lesgeven, vanuit het kader van het decreet leersteun.

 

Programma

 

1. Kadering decreet leersteun - Door Eveline Carbone en Marino Nevejans:

 

In dit eerste deel verkennen we het decreet leersteun en hoe dit ons lesgeven beïnvloedt. PXL-lector Eveline Carbone en junior-collega Marino Nevejans geven inzichten en context om ons begrip te verdiepen.

 

2. Hoe kunnen de CLB’s ondersteuning bieden aan scholen om meer inclusief te zijn?: 

 

Wendy Mertens, Directeur Provinciaal CLB Limburg en Yannick Willems, directeur GO! CLB NEXT bespreken de rol van de CLB’s in de toeleiding naar leersteun.  Zij zoomen in op elementen die van belang zijn in het handelingsgericht diagnostisch en besluitvormingsproces dat voorafgaat aan de opstart van leersteun. Dit proces geeft niet alleen uitsluitsel over de vraag of leersteun voor een bepaalde leerling nodig of noodzakelijk is, het geeft onmiddellijk ook aanknopingspunten om de onderwijscontext ‘inclusiever’ te maken.  

 

3. Welke ondersteuning kunnen de leersteuncentra bieden? - Door Ester Nijns en Wim Deburchgrave

 

Ester Nijns, verantwoordelijke van het Specifiek Leersteuncentrum Limburg  en leerondersteuner Wim Deburchgrave delen inzichten over de specifieke ondersteuning die leersteuncentra kunnen bieden in het kader van inclusiviteit en het decreet leersteun via concrete praktijkverhalen.

 

 

Dit webinar is niet alleen bedoeld om kennis op te doen, maar ook om elkaar te inspireren en te motiveren in ons streven naar inclusief onderwijs voor iedereen.

 

Deelname is gratis, inschrijven is verplicht. Kan je niet deelnemen op het voorgesteld tijdstip, dan kan je de opname achteraf uitgesteld bekijken.

 

Tijdens de sessie is er ook ruimte voorzien om vragen te stellen. Heb je nu al een vraag?  Stel ze alvast via het inschrijvingsformulier.

 

 

 

 

Datum en tijd

donderdag 23 mei 2024
19:00 ⇾ 20:00

Inschrijven kan tot en met: maandag 20 mei 2024 (23:59)

Contactpersoon

Michelle Dewulf

coördinator levenslang leren

michelle.dewulf@pxl.be