Begin februari werd het wetsvoorstel houdende boek 6 van het Burgerlijk Wetboek: “buitencontractuele aansprakelijkheid” goedgekeurd en aangenomen. Een belangrijke wijziging (zo niet de belangrijkste) betreft de afschaffing van het principe van de quasi-immuniteit van de uitvoeringsagent. Uitgangspunt was lange tijd dat wanneer een opdrachtgever beroep deed op een hulppersoon of ‘uitvoeringsagent’ voor de uitvoering van bepaalde diensten, deze laatste niet rechtstreeks door de schuldeiser van de opdrachtgever aansprakelijk gesteld kon worden.
Voormeld principe vormde een hoeksteen in het aansprakelijkheidsrecht en was bijzonder belangrijk in de praktijk gelet op het ruime toepassingsgebied. Zo doet een rechtspersoon voor de uitvoering van haar diensten in de praktijk steeds een beroep op hulppersonen, en dienen bijvoorbeeld ook de bestuurders en werknemers van een vennootschap als uitvoeringsagenten beschouwd te worden. Ook cijferberoepers die door een rechtspersoon worden ingeschakeld, kunnen door derden in bepaalde omstandigheden als uitvoeringsagenten kwalificeren.
Tijdens dit seminarie staan we stil bij de gevolgen van het wegvallen van de bescherming van de immuniteit van de uitvoeringsagent in het algemeen, en bij de praktische gevolgen daarvan op de cijferberoeper in het bijzonder.
Programma:
07.45 u. start onthaal en ontbijt
08.30 u. start seminarie
10.00 u. einde
Dit seminarie zal ENKEL on campus georganiseerd worden.