Zelfstandigen rekenen niet automatisch op een overvloedig pensioen. Gelukkig zijn er een aantal opties om aanvullend aan pensioensparen te doen.
Het aanvullend pensioenkapitaal dat een zelfstandige opbouwt binnen een IPT-verzekering, mag echter niet meer bedragen dan 80% van het normale bruto jaarloon van het laatste jaar. Bij de bepaling van dit maximumbedrag, wordt ook rekening gehouden met het geraamde wettelijk pensioen. De berekeningsmethode van die raming werd begin april 2023 aangepast door een nieuwe circulaire van de FOD Financiën.
Een parameter in de berekening is het wettelijk pensioen. Gedurende lange tijd mochten bedrijfsleiders met een zelfstandig statuut hun wettelijk pensioen forfaitair ramen op 25% van hun bruto jaarloon. Sinds kort moet u echter een proportionele berekeningsmethode hanteren.
Deze nieuwe regeling is van toepassing vanaf aanslagjaar 2022 (inkomstenjaar 2021).
De nieuwe regeling ontstond naar aanleiding van een wijziging in de pensioenwetgeving: voortaan tellen alle als zelfstandige gepresteerde, pensioenvestigende activiteitsjaren mee bij de berekening van het wettelijk pensioen. De voorwaarde? Dat dit bij een werknemer ook zou worden meegeteld.
Omwille van de onduidelijkheid en onzekerheid rond de retroactiviteit van de nieuwe regelgeving, werd een addendum gepubliceerd met als doel duidelijkheid te scheppen omtrent de aanslagjaren 2022 en 2023.
Hoog tijd voor een stand van zaken.
Deze opleiding wordt hybride aangeboden, d.w.z. 'on campus' of via 'livestream'.