Het thema 'Groen en Gezondheid' wint aan populariteit, maar sluit deze groene golf wel aan bij de behoeften van de zorg- en sociale sector. Terwijl de aandacht steeds meer verschuift naar wilde en spontane natuur, blijft een essentiële vraag vaak onbeantwoord: welke natuur(activiteiten) kunnen bijdragen aan het welzijn van personen met een zorgnood?
Tijdens deze inspirerende studiedag onderzoeken we welke vorm van natuur daadwerkelijk waardevol is voor de zorgsector. Experts uit de humane wetenschappen delen hun inzichten over de kracht van natuurbeleving ('being') en betekenisvolle groene activiteiten ('doing').
Een praktijkvoorbeeld toont hoe interactie met de natuur kwetsbare doelgroepen kan versterken. Zorgen voor planten doet ons groeien als persoon. Het is een wederkerige relatie: wij werken in de tuin maar terzelfdertijd werkt de tuin aan ons.
PROGRAMMA
10.30u: Ontvangst
11.00u: Drie invalshoeken over de betekenis van de natuur binnen de zorgsector:
- Natuur binnen de zorg: een kritische reflectie
- De ethicus, Herman Vereycken + voorstelling boek: Een kleine filosofie van tuinieren & tuintherapie. De kunst van het rechtvaardig tuinieren. Politeia. 2024.
- Natuur binnen de zorg: op het snijvlak van 'being' en 'doing'
- De ergotherapeut, Johan Lemmens
- Is contact maken met natuur een basisbehoefte? Zijn er ingrediënten van een helende omgeving voor de zorg?
- De psycholoog, Sara Adriaensen + voorstelling boek: Over natuur & gezondheid. Nature Contact Disorder & de principes van Nature Contact Training. Eigen beheer. 2024.
12.30u: Lunch (soep, hoofdschotel, dessert en frisdrank)
13.30u: Uit de praktijk: OPZC Rekem
- Lotte Clerkx, ergo/tuintherapeut
- Edwin Heinen, vakbekwaam hovenier
14.30u: Debat en vragenronde
15.00u: Afsluiten: koffie en Limburgse vlaai