PXL-NeXT

Afsluitend event: ‘Innovatief Omgaan met Agressie’ (ESF)

09-12-2022
PXL-NeXT - Elfde-Liniestraat 23a - (Gebouw D) - 3500 Hasselt

Maar liefst 39% van werknemers werkzaam in de zorgsector geeft aan geconfronteerd te worden met agressie of grensoverschrijdend gedrag. De gevolgen hiervan zijn duidelijk. Werknemers die te maken krijgen met agressie lopen bijna dubbel zoveel kans om (langdurig) uit te vallen met een burn-out, hebben een hogere kans op jobturnover en ervaren hogere stress op het werk.

 

Vanuit Het ESF-project ‘Innovatief Omgaan met Agressie’ hebben we tijdens een eerste fase onderzocht hoe we een vernieuwende werkvorm konden organiseren voor agressietrainingen in de zorg en welke conceptvoorwaarden hierbij essentieel waren. In een 2e fase werd een nieuwe tool ontwikkeld. HOSTILIA, Een edugame die reflectie opwekt door deelnemers een rol te geven binnen een coöperatieve ervaring. Hostilia is eenduurzaam hulpmiddel met praktische inzetbaarheid en een lage instapdrempel voor deelnemers via een toegankelijke spelvorm. Tenslotte stelt HOSTILIA zorgteams in staat het eigen handelen in kaart te brengen en hieropte reflecteren op hun huidige aanpak. Gedurende dit project gingen de Limburgse kennisinstellingen PXL, UCLL, LUCA, U Hasselt, OPZC-Rekem en POM-Limburg samen aan de slag.

Tijdens ons afsluitend event wordt de output van het project voorgesteld en organiseren we bijhorende workshops om zelf aan de slag te gaan met HOSTILIA.

PROGRAMMA

 

08.30u - 09.00u:  Ontvangst deelnemers

09.00u - 10.15u:  Plenair: opening event & presentatie projectoutput

10.15u - 11.15u: Workshops Deel I

11.15u - 11.35u: Pauze

11.35u - 12.35u:  Workshops Deel II

12.35u - 13.00u:  Slotwoord

13.00u - 15.00u:  Netwerkreceptie (met broodjes en drank)

 

WORKSHOPS

 

WS 1: Hoe start je de ontwikkeling van een interactief scenario voor Hostilia?

Een eigen interactief scenario ontwikkelen kan best uitdagend zijn. Om jullie hierbij te helpen hebben we een duidelijk proces opgesteld dat jullie hierin begeleidt. Deze stappen zijn de co-designfase, de ontwikkeling van de scenario template en het opzetten van een prototype. Dit proces wordt binnen deze sessie toegelicht door onze narrative designer, Robby Clerebout. Verlaat de workshop met duidelijke tips en misschien zelfs al enkele ideeën om zelf mee van start te gaan.

 

WS 2: Aan de slag met Hostilia binnen zorgteams

Tijdens deze workshop verduidelijken Marthe Vermeulen (onderzoeker en psychomotorisch therapeut), Sara Janquart (onderzoeker en docente ergotherapie) en Karen Van den Broeck (experte in conflicten) hoe teams kunnen worden begeleid tijdens het spelen van Hostilia. Zij geven er graag antwoord op vragen zoals: “Wie is er geschikt als begeleider en over welke vaardigheden moet deze persoon beschikken?”. Ze stellen ook graag de “Leidraad voor het begeleiden van Hostilia” aan jullie voor, vol met praktische tips en tricks om zelf als begeleider aan de slag te gaan. Tenslotte wordt er stilgestaan bij het inhoudelijke luik van het reflectiemoment en ervaringen vanuit het werkveld relevant voor de begeleider.

 

WS 3: Hostilia Praktisch

In “Hostilia Praktisch” neemt de ontwikkelaar van het spel en de scenariobouwer (Jan Baerts, PXL Smart ICT) jullie door de praktische en technische aspecten van een Hostilia-sessie. Zo leren jullie wat jullie nodig hebben om Hostilia te kunnen spelen en waar jullie de app kunnen terugvinden. Daarnaast, voor hen die interesse hebben in het ontwikkelen van eigen scenario's, wordt hiernaast uit de doeken gedaan hoe jullie op termijn scenario's zullen kunnen bouwen en maken jullie kennis met de technische mogelijkheden van het scenario-model

 

WS 4: Hoe implementeer ik Hostilia binnen mijn organisatie?

Hoe kan ik als organisatie Hostilia uitrollen op afdelingsniveau, hoe is de service blueprint opgesteld en hoe ziet het toekomstige Business Model Canvas eruit? Op deze vragen zal Wim Lambrechts, gastprofessor aan de UHasselt en expert BMC een antwoord bieden tijdens deze workshop.

Een gastspreker vanuit het Think3-centrum wordt tevens uitgenodigd om dieper in te gaan op de vraag: ‘hoe kan je als organisatie er voor zorgen dat de implementatie van een nieuwe tool een succes wordt.’

Doelgroep

Hostilia richt zich in eerste instantie tot de zorgsector. Gedurende het project werd onze tool tevens geïmplementeerd binnen domeinen zorg en welzijn van het hoger onderwijs:

- Opleiders en referentiepersonen agressiehantering

- Werknemers vanuit de zorgsector

- Diensthoofden en policymakers vanuit de zorgsector

- Docenten binnen (hoger) onderwijs

- Studenten binnen een zorg en welzijnsrichting

 

Datum en tijd

vrijdag 09 december 2022
08:30 ⇾ 15:00

Inschrijven kan tot en met: donderdag 01 december 2022 (23:59)
Kosteloos annuleren kan tot en met: donderdag 01 december 2022 (23:59)

Prijs

Deelnemer: 40,00 EUR

Gratis deelname: 0,00 EUR

Partners: 30,00 EUR

Studenten: 20,00 EUR



Prijs opmerkingen

Partners:

- Deelnemende partners: PXL, LUCA, UCLL, OPZC Rekem, UHasselt, POM Limburg
- Klankbordpartners: Asster, Broeders van liefde, OC Sint-Ferdinand, Icoba, Idewe, Medisch centrum Sint Jozef, Raid team, Sint Oda, VVVS, vzw Impuls, ZOL, UPC Leuven, UPC Duffel, OPZ Geel, Jessa ziekenhuis, Alexiaenen Tienen, HH Mol, UZ Leuven

Contactpersoon

Eric Lodewyckx

Eric.lodewyckx@pxl.be