Zowel particulieren als vennootschappen worden dagelijks geconfronteerd met risico’s die zware financiële gevolgen kunnen hebben voor de onderneming en haar activiteiten. Zeker in een periode van economische instabiliteit kan het daarom van belang zijn om het vastgoedvermogen zoveel mogelijk ‘risicovrij’ te maken.
Tijdens dit seminarie wordt onderzocht op welke fiscaal-vriendelijke wijze u vastgoed kan afzonderen van het ondernemingsrisico. Doelstelling is dat u nieuwe horizonten en invalshoeken ontdekt die u in uw praktijk kan gebruiken.
Twee grote deelaspecten komen aan bod:
1. Standpunt van een particulier-ondernemer
- Kan het vastgoedvermogen van een particulier beschermd worden tegen het ondernemingsrisico door een vennootschap op te richten?
- Indien de particulier een vennootschap opricht, is het dan gelijk welke vennootschapsvorm hij kiest of dient hij rekening te houden met bijvoorbeeld zijn gezinssituatie?
- Kan het vestigen van een zakelijk recht een oplossing bieden?
2. Standpunten van de vennootschap
- Kan een uitbreng in natura soelaas brengen om een onroerend goed te beschermen tegen een ondernemingsrisico? Dienen er registratierechten betaald te worden bij deze transactie?
- Kan de vennootschap een onroerend goed verkopen aan één van de aandeelhouders? Zijn hieraan fiscale implicaties verbonden?
- Kan een verkoop van een onroerend goed aan een nieuw opgerichte vennootschap een oplossing bieden? Is een inbreng in een nieuw opgerichte vennootschap niet voordeliger?
- Biedt een (partiële) splitsing mogelijkheden om het vastgoedpatrimonium te beschermen?
Deze opleiding wordt hybride aangeboden, d.w.z. 'on campus' of via 'livestream'.