PXL Congress

Leven aan de zijlijn

07-12-2020
PXL-Congress - Elfde Linistraat 23a (Gebouw D) - 3500 Hasselt

In deze lezing beschrijft Erik de Soir hoe mensen ‘aan de zijlijn van het leven’ terechtkomen na een ingrijpend verlies, zodat ze de gemeenschappelijkheid en de verbondenheid met de wereld die hen omringt, verliezen. 

Verlieservaringen rukken een mens weg uit de continuïteit van het leven en schorten de verbinding met anderen op.     Mensen die door verlies getroffen worden, krijgen hierdoor een soort gedwongen ‘time-out’ en komen in de marge van het leven terecht. Deelnemen aan de ‘gewone dingen des levens’ lukt niet meer en ze krijgen gaandeweg de indruk dat ze nergens meer deel van uitmaken. 

Niemand verdient het om in de marge of aan de zijlijn van het leven te staan en naast het leven van anderen te leven. Vaak is intensieve begeleiding nodig. Geprotocolleerde en wetenschappelijk beproefde methodes hebben zeker hun waarde, maar volstaan soms niet en dan helpt het om ook een meer levensbeschouwelijke weg  te kiezen. 

In de lezing ‘Leven aan de zijlijn’ schetst Erik de Soir hoe een verlies kan doorgewerkt worden aan de hand van 18 boeddhistische concepten uit het Ity-lied van Sri Swami Sivananda (1887-1963).  Het lied en de achttien kernwaarden bieden een regenboog van concepten om verlies en trauma via meditatie te verwerken en te aanvaarden, waarbij elk kernwoord een bepaalde kleur aangeeft. Net zoals de kleuren van een regenboog ontstaan door de filtering van wit licht, schuilt er achter de verschillende kleuren een gemeenschappelijk ‘zuiver inzicht’.

Doelgroep

DDeze lezing is bedoeld voor alle hulpverleners in de gezondheids– en welzijnszorg.

Datum en tijd

Maandag 07 December 2020
van 19:00 tot 22:00u.

Inschrijven kan tot en met: Vrijdag 27 November 2020
Kosteloos annuleren kan tot en met: Vrijdag 27 November 2020

Sprekers

Erik de Soir

Erik de Soir (°1965) is Doctor in de Psychologie van de Universiteit Utrecht en Doctor in de Sociale en Militaire Wetenschappen van de Koninklijke Militaire School. Hij is verbonden aan het ...

Meer

Prijs

Deelnemer: 30,00 EUR

PXL-Alumni: 26,00 EUR

PXL-Personeel: 22,00 EUR

PXL-Postactieven: 26,00 EUR

PXL-Student: 10,00 EUR

Studenten andere instellingen : 10,00 EUR

Studenten postgraduaat rouwbegeleiding: 0,00 EUR

Prijs opmerkingen

Betalen kan na ontvangst van de factuur.

Studenten nemen enkel deel via de livestream.

Contactpersoon

Annemie Pachen

Vormingscoördinator

0499 64 31 33

annemie.pachen@pxl.be